Jeg skriver artikler om hvordan å få en klient til å godta en kontrakt , holder din verdighet og rettigheter som en profesjonell kreativ og til tider, hvordan å virkelig slåss mot en dårlig klient.

Jeg mottar e-post fra folk som spør om å løse et problem med en klient og til og med skrive en "Kjære Abby-type" -kolonne for annonsører å skrive om designdilemmaer de møter. Noen mennesker som kjenner meg personlig, vil be om å "låne litt av [my] bastardness" når de har å gjøre med vanskelige klienter.

Sannheten er, dypt ned, jeg er like skremt av muligheten til å konfrontere en dårlig klientsituasjon.

Suksessen er ikke endelig, feil er ikke dødelig: det er motet til å fortsette som teller. ~ Winston Churchill

Som med de fleste reklamene, begynte jeg å få karrieren på å bli styrket av klienter. Det som kan ha bidratt til min evne til å bli konfronterende, ble reist i New York, og mitt psykologiske behov for å ødelegge de som har forretet meg, temperert av mange år med å realisere den beste måten å håndtere mennesker er et smil og en fast tro på at avtalen Vi laget mellom oss er det vi begge skal streve for å beholde - og nå, tilbake til virkeligheten!

Forhandlinger gjort enkelt

Ved å kjempe får du aldri nok, men ved å gi deg mer enn du forventet. ~ Dale Carnegie

Vi vet alle at den nervøse følelsen når det gjelder tid til å fortelle kunden gebyret for deres ønskeseddel over designbehov. Vi lurer på om de vil akseptere et høyt bud, forventer et lavt bud eller virkelig ønsker at vi skal tilby et nettsted eller annet komplisert designprosjekt for $ 50. Dette er når de fleste freelance-designere slår underbukser til en fudge-fabrikk.

Det første skrittet i å få kontroll over den vanskelige situasjonen med å prissette et prosjekt er å fortelle kunden at du må gi dem et gebyr etter "å undersøke elementene og kostnadsløpene." Det høres rart når man bygger et nettsted selv, men hvis det er bilder å kjøpe, tekstforfattere å leie osv., så må du finne ut de eksakte kostnadene, slik at du kan tjene penger. Det gir deg også tid til å puste.

Videre gir det deg tid til å reflektere over maniketter og små fortellingssignaler hvis klienten er en seriøs designbruker eller hvis han / hun er på utkikk etter et røverkjøp ... og hvis du vil være den personen som gir den til ham / henne.

Når du kommer opp med en avgift og ikke trenger å vurdere et "solidt" tilbud fra kunden, er det bare å finne ut en rettferdig avgift for deg selv og legge til 10% du kan slå av foran klienten. Du må også vurdere andre ting du kanskje må overgi under prosjektet. Hvor mange endringer er tillatt og hva slags endringer.

Jeg hadde en klient hevder at han ikke gjorde endringer da han ønsket å starte igjen og legge til et dusin forskjellige perifere elementer til prosjektet. Han hevdet at prosjektet var "utviklende!"

"Så vil den endelige avgiften," sa jeg til ham.

Han var sjokkert, og det tok litt videre forhandlinger om hva jeg ville gjøre mot hva han ville betale. Til slutt var vi begge glade og han har faktisk returnert som kunde.

Ærlig, da han smilte og prøvde å presse forbi endringer med en fancy forklaring, fikk jeg en nervøs følelse i magen min, som jeg gjør hver gang jeg må utøve kontroll over en merkelig situasjon med noen som kan bli helt vanvittige. Faktisk foretrekker jeg nesten at de blir vanvittige slik at jeg kan avslutte smerten raskt ved å kvitte seg med dem ved å insistere på de opprinnelige kontraktsbetingelsene. Det er ikke å vite hvordan hver peke ut av min munn vil bli behandlet. Selv når jeg smiler og gir rettferdige vilkår, har jeg blitt kalt en juks, grådig og noen klienter foreslår at jeg gjør skitne ting med familiemedlemmer (mine, ikke deres).

Mitt svar i dette tilfellet var å øke gebyret på grunn av omfanget kryp av prosjektet, det var min metaforiske slag i ansiktet hans. Jeg følte meg bedre, og han visste hvor langt jeg kunne bli presset. Heldigvis støttet han seg og min følelse av nervøsitet ble til en av triumf.

Så, litt spenst følelse å se på det? Føler du litt kvalm? Vel, jeg har ikke hatt noen klientforhandlinger ganske sånn, bortsett fra bat-tingen, men det minner oss om at konfrontasjon vanligvis eskalerer. Som det skjer i dyreriket, som vi er del av, er det noen ganger utfordringer på grunn av territorium eller parring, som er 100% som designindustrien, men de pleier å de-eskalere enda raskere.

Hvor fint ville det være hvis design var som taktekking eller VVS; klienter lytter til hva du sier, tar et anslag og holder deg ut av veien til du er ferdig. Deretter gir de deg en endelig betaling. Hvis de ber deg om å bytte toalettet med en annen farge, betaler de for deg å gjøre det. De kan argumentere, men de ender alltid med å betale eller bruker et halvt ferdig bad. Folk har en tendens til ikke å bry seg så mye om halvfabrikata. De vil ikke stole på at det er der og fullt funksjonelt om morgenen.

Dette er den daglige eksistensen av frilanseren. Det er nervøs for de fleste. Hvis det bare var en måte å ha et prosjekt løp jevnt? Hvilken form for avtale vil la begge parter vite parametrene for arbeid som tilsvarer lønn?

Kontrakter er laget for å bli ødelagt

Kontraktsretten er i hovedsak en defensiv scorched earth slagmark der det konstante spørsmålet er, "hvis min samarbeidspartner var besatt av et hjerne-spising monster fra utenfor tid og rom i morgen, hva er det verste de kan gjøre for meg? ~ Charles Stross

"Kontrakter er laget for å bli ødelagt" er en gammel kliché, men du vil ikke finne den tilskrives noen, selv om det var noen uærlig person som sa det og det samme som bruker det nå. Jeg har hatt klienter si det samme når de vil ha mer for mindre. Når det kommer til avtaler og forhandlinger, husker jeg ordene til min venn og tidligere bedriftskollega, James Harmon; "Det er greit å kutte en avtale, men ikke når den kutter din egen hals!"

I en designundersøkelse {$lang_domain} spotlighted i artikkelen "Undersøkelsesresultater: Hvilke designere vil ha," 39% av designerne krever ikke at klienter skal logge på stiplede - eller noen - linjer for å ta på seg et prosjekt. De fleste av disse designerne er for redd for å klemme klienten til en avtale skriftlig. De vanligste årsakene er:

  1. Jeg vil ikke at klienten skal tro at jeg ikke stoler på ham og ikke vil risikere å få prosjektet.
  2. Jeg vil ikke at klienten skal bli redd av en kontrakt, og jeg vil miste prosjektet
  3. Klienten sa at han / hun ikke signerer kontrakter og insisterer på at man vil miste meg prosjektet.
  4. Jeg er redd for at en kontrakt vil koble meg til en dårlig situasjon.
  5. Jeg har ingen kontrakt.

Disse er alle ekte frykt og skjer hver dag til designere, akkurat som å bli utro og brukt av de samme folkene som insisterer på at de ikke vil signere en kontrakt, og de som gjør, men senere påstår at "en kontrakt er laget for å bli ødelagt" fordi de hørte det et sted.

Vi er ikke lenger i en "handshake-my-contract" eller "my-word-is-my-bond" slags verdenskrig lenger, og alle som sier at det har hatt problemer i retten på grunn av kontraktsbetingelser som han / hun ønsket ikke å overholde

Er prosjektene så knappe at vi må overholde å ta mindre? Mindre respekt som fagfolk, mindre som løsningsleverandører eller mindre enn full lønn for en komplett jobb?

Hvis du vil ha en god kontrakt (gratis), prøv docracy.com . De har flere kontrakter for designere og mer for nisjeutformere samt NDAer og andre kontraktsavtaler. Hvis ordet "kontrakt" er for mye for at du trygt trykker på en klient, så prøv "arbeidsordre" eller "innkjøpsordre." Jeg har selv hørt at folk kaller det en "designerbekreftelse." Bare lim det inn i din epost godta vilkårene som du skisserte i et møte, på telefonen, Skype eller en annen e-post, og la passasjen som klienten godtar alle vilkår ved å starte prosjektet (ingen signatur trengs som start av prosjektet og levering av et innskudd Betaling betraktes som den elektroniske signaturen / avtalen med vilkårene).

Bare å være dum

En fei er en helt med en kone, barn og et boliglån. ~ Marvin Kitman

Jeg mistet en god klient den andre dagen. De hadde betalt i tide, i sin helhet og til og med som en beholder for neste måneds arbeid. Da, dagen før betalingen var forfalt, brøt nettstedets eier den dårlige nyheten. Jeg hadde forventet det en stund og fortalte en venn jeg ville fortsette å jobbe så lenge betalingene fortsatte å komme, men jeg visste at denne klienten ikke skulle gjøre det.

Ikke misforstå meg. Jeg jobbet min bakside for denne fyren, og hadde han ikke jobbet like hardt til å negere alt jeg gjorde, ville hans nettside konkurrere i et svært overfylt nisjemarked. I flere måneder ville jeg lure på når jeg ville bli fortalt at jeg ikke lenger var nødvendig, men da det kom, var jeg nummen.

I det minste innlemmet han alt jeg ba ham om å gjøre etter å bli kvitt meg. Hvis det ikke var for de fryktelige skrivefeil og grammatiske feil, kan han ha overlevd. Likevel forlot jeg meg og ønsket ham lykke, holdt broen åpen i tilfelle noe interessant og sane oppsto i fremtiden. Jeg tviler imidlertid på at jeg jobber for sine konkurrenter nå vil holde broen fra flammende høyt inn i himmelen.

Det minnet meg om min skilsmisse; Jeg var dumbfounded om hva jeg skulle gjøre neste men rart lettet jeg var ute av en dårlig situasjon. Likevel var den følelsen i magen min dårlig. Det var den samme følelsen jeg har når jeg må presse på klientideer for meg å utvide omfanget av et prosjekt, slik det er satt av en nylig klient, "gjør det på [min] fritid."

Jeg har flere klienter som holder meg på beholder, og betaler meg for en rabatt er en vanlig praksis. Og til tross for å vite at jeg gjør en god jobb for dem, ser resultater daglig, og får dem til å synge mine roser, lurer jeg på om den betalingen kommer i hver måned. Det samme gjelder for mine uavhengige freelance klienter. Vil de betale på tid? Vil de betale hele fakturaen? Vil de bli forsiktig nudged om betaling en eller to ganger før ting blir alvorlig skremmende?

Jeg får fremdeles den følelsen - det merkelige følelsen av at det vil være en slags problem. Det er ikke bare en tarmfølelse, heller. Det er fullt på panikkanfall! Jeg bygger meg opp som Groucho gjør i denne scenen fra Duck Soup ...

Og så er jeg rolig igjen. Dette kan være et mer alvorlig problem enn å bare føle seg nervøs når du skal forklare for en klient, hvorfor han fulgte krittskissene sin femte klasse datter, etter at nettsiden gikk live, redesigner nettstedet og ikke lader for det, vil det ikke virkelig jobbe for deg.

FU-stedet

Jeg bryr meg ikke om hva som er skrevet om meg så lenge det ikke er sant. ~ Dorothy Parker

På et tidspunkt i de siste årene hadde jeg en epiphany som rydde mine sanser. Jeg sluttet å bry seg om å få navnet mitt der ute som designer, til andre designere. Jeg ønsket heller ikke å ta skit fra klienter lenger.

Jeg får sjelden de rare gut følelsene lenger som jeg unngår klienter som begynner å heve de røde flaggene. Jeg får fortsatt muligheten til tilbud fra oppstart og små bedrifter, og selv om jeg høflig engasjerer dem i alternativer til deres "mulighet", hvordan penger kan betales. De borger og jeg føler meg bra. Jeg tror det er bare at jeg kom til "FU Place". Det er stedet i din karriere hvor du kan velge om prosjekter du godtar. Selvfølgelig, med hver artikkel jeg skriver, er det en annen designjobb jeg kan slå ned. Du kan legge merke til at jeg skriver flere i disse dager. Jeg sover også bedre og sluttet å hoste blod under klientmøter.

Utvalgt bilde / miniatyrbilde, motbilde via Shutterstock.